שלמה לוי, קרמנשה, איראן, 2019
שלמה לוי, קרמנשה, איראן, 2019. שנת לידה: 1934 ארץ מוצא: איראן עיר מוצא: קרמנשה סיכום ראיון: הוריו של שלמה הם אבא רחמים ואימא ג'ודיאג'יאה, הם היו 6 אחים במשפחה, אבא היה סוחר בצמחי מרפא, הרבה בנסיעות. שלמה גדל עם אחותו אצל הסבא, לא היה בית ספר. שלמה למד באליאנס, הם היו שומרי מסורת, נערה מוסלמית עברה בבתי היהודים והדליקה אש. בחג פורים סבתא אפתה עוגיות ומשלוח מנות, בפסח ביום שמיני יצאו לפקניק, וגם את חג האביב נאורג' חגגו יחד עם הפסח. בשנת 48 החלו לשמוע שיהודים מעירק יוצאים לישראל דרך טהרן, ואז אימא מחליטה להגיע לטהרן ולהגיד שהם פליטים מעירק, כך קיבלו מסמכים ועלו לישראל. צילום: גיא וסרמן
----------------
עדות זאת נגבתה כחלק מפרויקט "רואים את הקולות" - פרויקט לאומי לתיעוד מורשתם של יהודי ארצות ערב ואיראן. הפרויקט הוא פרי יוזמתו של המשרד לשוויון חברתי ובשיתוף משרד החינוך - אגף מורשת, מכון יד בן צבי ומוזיאון העם היהודי בבית התפוצות.
קרמאנשאה
(מקום)קרמאנשאה Kermanshah
קירמישין
בפרסית: کرمانشاه
עיר במערב אירן
תיעוד של נתן הבבלי (המאה ה-10) מעיד כי בקרמאנשאה היתה קהילה יהודית עתיקה. הוא מספר שהעיר היתה מקום גלותו של ריש-גלותא מר עוקבא, לאחר שגורש מבגדאד.
קרמאנשאה מופיעה גם בין הקהילות הוותיקות ברשימה שערך בבאי אבן לוטף במאה ה-17.
הנוסע דוד דבית הלל מן המחצית הראשונה של המאה ה-19 מצא בעיר 300 משפחות יהודיות. אחריו תיארו הנוסעים בנימין השני, קסטלמן ונוימארק את התנאים הכלכליים בקהילה, שהייתה נתונה אז להשפעת הבאהאיים והמיסיונרים הנוצריים.
ערב מלחמת-העולם הראשונה (1914) התארגנה בעיר קבוצה ציונית חזקה בהנהגת סוליימן חיים, ראשון הנציגים של יהודי פרס בפרלמנט בטהראן ועורך כתב-העת הראשון במדינה ("חיים"). סוליימן חיים הואשם בהתנגדות לשאח והוצא להורג בשל כך ב-1933. מאז פחת והלך היישוב היהודי בעיר; רבים עקרו לבירה או עלו לארץ ישראל.