מקור השם דהן
שמות משפחה נובעים מכמה מקורות שונים. לעיתים לאותו שם קיים יותר מהסבר אחד. שם משפחה זה נגזר מעיסוק, מקצוע או מסחר (יכול להיות קשור לחומרי הגלם, המוצר המוגמר או כלי העבודה המשתייכים לאותו עיסוק).
פירוש המילה דהן בערבית היא "צבעי", בעיקר של בתים, אבל גם "סוחר צבעי שמן". שני הפירושים קשורים בשמן, מכאן הסברה ששם זה משמש כרמז למי שתפקידו "משיחת שמן", כפי שתואר במקרא (ויקרא, ח',י"ב).
על פי דעתם של מספר חוקרים, בתור שם משפחה יהודי דהן יכול להיור קשור בשם המקראי תחן, בנו של תלח, מצאצאיו של אפרים (דברי הימים א', ז,כ"ה).
במקרים מסויימים דהן והגרסאות שלו יכולים להיות קשורים בדנן, מלה ארמית שפירושה "ידוע", "מפורסם".
אבנדהן, שפירושו "בנו של דהן", הוא גרסה של השם דהן מתועדת בספרד בשנת 1370. דהן, שלפעמים רשום גם בצורה דאן, מתועד במאה ה-14 בספרד ובמאה ה-16 במרוקו. אדהן מתועד בעיר פאס, מרוקו, במאה ה-16, ובנדהן מתועד במרוקו במאה ה-17. במאה ה-20, דהן מתועד כשם משפחה יהודי עם יהודה דהן אשר נהרג באסון אניית "אגוז". האוניה "אגוז", אשר אורגנה ע"י המחתרת הציונית במרוקו, הייתה ברכה לישראל עם עולים ממרוקו. האניה "אגוז" טבעה בים התיכון ב-10 בינואר 1961 ו-44 עולים מצאו את מותם באירוע טרגי זה.
אישים מוכרים בעלי שם המשפחה היהודי דהן כוללים את הרב עיאש דהן שחי במרוקו במאה ה-16; משה דהן, משורר שחי במרוקו במאה ה-18; ושמעון דהן אשר כיהן כראש העיר טבריה במאה ה-20.
מרדכי דהן מספר על ילדותו בבני מלאל, מרוקו, 2018
(וידאו)מרדכי דהן נולד במרוקו בשנת 1939. אביו נפטר ואמו נישאה שנית והם עברו לעיר סלי, וכעבור שלוש שנים לבני מלל בצפון מרוקו. מרדכי למד בבית ספר צרפתי, וגם בתלמוד תורה. הוא מתאר עוני ומחסור, וכן ביזוי והתעללות של היהודים על ידי הערבים. בגיל 18 הוא נרדף על ידי ערבי שרצה להרוג אותו. במנוסתו ניסה למצוא מקלט אצל ידידים ערבים, אך הם גירשו אותו. הוא הגיע לתחנת המשטרה, אך גם השוטר גירש אותו. אז גמלה בלבו ההחלטה לעלות לישראל, עם כל המשפחה. בשנת 1955 הגיעו למחנה בקזבלנקה, ומשם למרסיי שבצרפת. עלו באנייה והגיעו בהפלגה ארצה. הם הגיעו בלילה אל מושב פקיעין.
-------------------------
עדות זאת נגבתה כחלק מפרויקט "רואים את הקולות" - פרויקט לאומי לתיעוד מורשתם של יהודי ארצות ערב ואיראן. הפרויקט הוא פרי יוזמתו של המשרד לשוויון חברתי ובשיתוף משרד החינוך - אגף מורשת, מכון יד בן צבי ומוזיאון העם היהודי בבית התפוצות.
המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו - מוזיאון העם היהודי. הסרט הופק כחלק מפרויקט "רואים את הקולות", 2019
דניאל דהן
(אישיות)Daniel Dahan (b.1969), rabbi, as of 2020 he has served as Grand-Rabbin of Lyon and of the Rhône-Alpes region of France, born in Annecy, France. He attended the Lycee-Yechiva of Aix-les-Bains and then at the Séminaire israélite de France (SIF) in Paris graduating in 1992. He continued his studies at the Mir Yeshiva in Jerusalem and was ordained by the Israel Chief Rabbis Ovadiah Yosef (1920-2013) and Mordechai Elyiahu (1928-2010) as well as by Shalom Messas (1913-2003), the former Chief Rabbi of Morocco and Chief Rabbi of Jerusalem. During 2008-2013 he attended law studies at the University of Aix-en-Provence obtaining a PhD in 2013. Dahan was named deputy rabbi of Nancy and the Lorraine in 1994 and then became Chief Rabbi of the city until 2014, when he was appointed Chief Rabbi of Aix-en-Provence. In May 2020 he was elected Grand-Rabbin of Lyon and of the Rhône-Alpes region.
His works include Agounot: "Les femmes entravées". Problèmes et solutions du droit matrimonial hébraïque, Préface du Pr. Raphaël Draï (2014).