חיפוש

המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות, אוסף תאן ויין

מספר פריט:
15832318
רכישת תמונות: חלק מהתמונות ניתנות לרכישה, לפרטים נוספים- לחצו כאן, אנא וודאו שיש לכם את מספר יחידת תמונה (כפי שמופיע למעלה)
מקומות קרובים:
פריטים קשורים:

מלבורן Melbourne

בירת מדינת ויקטוריה, אוסטרליה.

ראשיתה של הקהילה

הקהילה היהודית במלבורן נוסדה בשנת 1841. היהודים הראשונים הגיעו לאוסטרליה מאנגליה, ביניהם היו אסירים מגורשים וכן מתיישבים חופשיים שחיפשו שיפור בתנאי החיים. בעקבות גילוי זהב ביבשת ב- 1851, הגיעו גם מחפשי זהב, בעיקר מאירופה. בשנת 1847 נחנך במלבורן בית הכנסת הראשון. ב- 1874 נוסד בית ספר יהודי, אשר נסגר בשנת 1886 בשל קשיי מימון.

המאה העשרים

בעשורים הראשונים של המאה הייתה מתיחות חברתית בין קהילת הוותיקים, האמידים יותר, שנטו להתבוללות, אשר התגוררה מדרום לנהר יארה , לבין המהגרים החדשים, בעיקר ממזרח אירופה, שגרו מצפון לנהר, והתאפיינו ברקע אורתודוכסי, בתרבות יידיש, ובנטיות ציוניות חזקות.

במאה העשרים חל אצל היהודים במלבורן שינוי חברתי ותרבותי. לפנים היה בית הכנסת מרכז חיי הקהילה, אולם בהמשך התגבשו גופים קהילתיים שונים, שתפסו בהדרגה את מקומו במרכז החיים היהודיים.

בשנת 1911, בסיועם של מהגרים חדשים ממזרח אירופה, הוקם בעיר מרכז לתרבות יידיש, ונוסדה ספריית קדימה, שחוץ מאוסף הספרים שימשה גם כמרכז תרבות והתקיימו בה פגישות, הרצאות ביידיש, ומחזות. ב- 1921 נוסדה ה"ליגה היהודית של ויקטוריה", ארגון גג לפעילות חברתית לא דתית כגון ספורט, ספרות, וציונות.

הניסיונות הראשונים להפצת הרעיון הציוני לא צלחו. ב- 1902 נוסדה "הליגה הציונית של ויקטוריה", אך לא האריכה ימים. ב- 1913 נוסדה "התחייה", האגודה הציונית של ויקטוריה. בשנות העשרים, בעקבות הצהרת בלפור והמנדט הבריטי על ארץ ישראל, תמכו בציונות מעט משפחות מבוססות.

ב- 1921 חיו במלבורן 7,700 יהודים. הקהילה תרמה סכום של 26,000 לירות סטרלינג ל Palestine Reformation Fund. ב- 1923 נוסדה "הליגה לרווחת ארץ ישראל" (Palestine Welfare League ), וב- 1927 הוקמה הפדרציה הציונית של אוסטרליה.

למרות כל אלה, כאשר הסתמנה התנגשות אינטרסים ברורה בין בריטניה לבין התנועה הציונית, הסתלקה המועצה היהודית של מלבורן מתמיכתה בתנועה הציונית.

אחד מאישי המפתח בקרב יהודי מלבורן היה הרב יעקב דנגלוב, שכיהן כרבה של קהילת סט. קילדה במשך יובל שנים. אישיות בולטת נוספת היה הרב ישראל ברודי, לימים הרב הראשי של חבר העמים הבריטי. בשנים 1923- 1937 כיהן כרב ראשי של קהילת מלבורן ואב בין הדין. הוא השפיע רבות על היהודים באוסטרליה כולה, ומנהגו לבקר קהילות ברחבי הארץ היה למופת ולמודל לחיקוי.

בשנות העשרים והשלושים נמשכה באופן סדיר ההגירה אל אוסטרליה מגרמניה, אוסטריה, הונגריה, וצ'כוסלובקיה, בשל סכנת האנטישמיות הגוברת, וגם מארץ ישראל. בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה הגיעו לאוסטרליה יהודים מאירופה, ניצולי השואה שביקשו לבנות להם חיים חדשים, ומשנגחאי, בה מצאו יהודים מקלט בשנות המלחמה.

בשנות החמישים, הששים והשבעים, הגיעו לעיר יהודים ספרדים מקהיר, בגדד ודמשק , וכן יהודים מהונגריה שהורשו לעזוב את המדינה אחרי מהפכת 1956. מאוחר יותר הצטרפו גם יהודים מישראל, מדרום אפריקה ומרוסיה.

כשמונים אחוזים מהיהודים באוסטרליה כולה, וגם במלבורן, משתייכים לקהילות אורתודוכסיות, והשאר לקהילות פתוחות יותר. במלבורן פועלות שלוש קהילות יהודיות: קהילת מלבורן, קהילת איסט מלבורן, וקהילת סט. קילדה.

בשנת 1970 חיו במלבורן 34,500 יהודים, מתוך אוכלוסייה של 2,400,000 נפש.

ב- 1997 גדל מספר היהודים ל- 45,000, והיא הקהילה הגדולה ביותר בערי אוסטרליה.

מוסדות הקהילה

חינוך:

מועצת החינוך היהודית נוסדה במלבורן (וגם בסידני ובערים נוספות) עוד ב- 1895. כיום יש במלבורן מגוון רחב של בתי ספר יהודיים, ביניהם:

Mount Scopus Memorial College - המוסד החינוכי האורתודוכסי הוותיק והגדול באוסטרליה. נפתח בשנת 1948.

ביאליק קולג' - נפתח כגן ילדים וסאנדיי סקול ב- 1940, וכיום אחד המוסדות האקדמיים החשובים בוויקטוריה, ובו לימודי חול יהודיים, ודגש חזק על הציונות.

King David School - בית הספר של הקהילה הפרוגרסיבית. נפתח ב- 1977.

Yeshiva College and Beth Rivkah Ladies College. - מוסדות החינוך של תנועת חב"ד. נוסדו בשנות החמישים.

Adass-Israel School - בית ספר תיכון של הקהילה החרדית "עדת ישראל". נוסד בשנת 1952.

קהילות "עדת ישראל" וחב"ד מפעילות כוללים וישיבות גם באמריקה ובישראל.

מוזיאונים:

Jewish Museum of Australia - נפתח ב- 1982 במלבורן, בקהילת דרום יארה. מאז 1995 נמצא המוזיאון בסט. קילדה. במוזיאון אוספי יודאיקה, חומר היסטורי ואמנות בת זמננו.

מוזיאון השואה והמרכז לחקר השואה - נוסד על ידי ניצולי השואה ב- 1984.

כשרות:

בימיה הראשונים של הקהילה, שבמאה ה- 19, היו במלבורן יהודים מעטים, ושמירת הכשרות הייתה לעתים משימה קשה. אולם כיום יש בעיר אטליזים, מאפיות, מסעדות ומעדניות כשרות. חלק מהמוצרים מיובאים מישראל.

תרבות:

ספריית "קדימה" Jewish Cultural Centre and National Library "Kadimah" - נוסדה ב- 1911, ועד היום משמשת כמרכז העיקרי לתרבות יידיש.

ב- 1998 הפיק מוזיאון בית התפוצות דיסק בשם "המסורת המוסיקלית של הקהילה הרפורמית של ברלין". ההפקה התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה המסור של הרב ג'ון לוי מ"טמפל בית ישראל" במלבורן, ושל האנס לכמן משה, בנו של המפיק המקורי של ההקלטה, בשנת 1930.

צירוף הנסיבות שהביא להפקת התקליט מאפיין במידה רבה את יהודי מלבורן: ד"ר הרמן שילדברגר, המנצח של מקהלת ברלין, נמלט בשנת 1939 מברלין למלבורן, ומצא מקלט בקהילה הרפורמית, שהייתה אז קטנה מאד. יובל שנים אחר כך, סייע הרב ג'ון לוי מאותה קהילה בהפקת התקליט, שאת העיבודים המוסיקליים בו כתב ד"ר שילדברגר.

ספורט:

ב- 1921 נוסד במלבורן "מכבי אוסטרליה", שלוחה של ארגון מכבי העולמי, וגם כיום הוא ארגון הספורט העיקרי.

ארגון מכבי ויקטוריה מפעיל יותר מ- 25 מועדוני ספורט.

ארגון הספורט של הקהילה האורתודוכסית הוא "אליצור".

קבורה:

ב- 1909 הוקמה חברה קדישא, בעיקר לדרישתם של המהגרים החדשים. במלבורן שלוש חברות קבורה, האחת של "עדת ישראל" (הקהילה החרדית), השנייה "בית עולם" של הקהילה הפרוגרסיבית, והשלישית של הקהילה האורתודוכסית.