הגומחה לארון הקודש בקיר המערבי של בית הכנסת דורא אירופוס, סוריה, שנת 245 בקירוב.
אופיה הקדוש של הגומחה מצויין על ידי מוטיב הצדף.
שחזור.
המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו - מוזיאון העם היהודי, תצוגת הקבע
בית הכנסת נבנה בשנים 245-244 על ידי שמואל בן אידי
"זקן היהודים". הוא נחשף בשנים 1933-1932 בעיר
דורא אירופוס, על גדות הנהר פרת שבסוריה הצפונית-מזרחית.
השרידים הועברו למוזיאון בדמשק.
בציורים, המתבססים על סיפורי המקרא, ניכרת השפעת
האמנות ההלניסטית-פרסית.
דורא אירופוס
(מקום)דורה אירופוס
ביוונית: Δοῦρα Εὐρωπός
עיר הלניסטית, פרטית ורומית עתיקה על גדת נהר הפרת ליד העיירה הנוכחית סאלחייה (ידועה גם בשם א-סליהיה), סוריה. בעת העתיקה זאת הייתה עיר קטנה עם חיל מצב ממוקמת בגבול המזרחי של האימפריה הרומית עם האימפריה הפרתנית ולאחר מכן האימפריה הסאסנית.
דורה אירופוס הוא אתר ארכיאולוגי חשוב. העיר ננטשה לאחר כיבושה בשנים 256–257 לספירה על ידי האימפריה הסאסאנית. המגינים הרומיים נהרגו וכל האוכלוסייה ששרדה גורשה. שום דבר לא נבנה מעל העיר העתיקה. הריסותיו המדהימות והמשומרות יחסית נתגלו בעקבות מספר משלחות ארכיאולוגיות אשר חפרו במקום בעיקר במהלך שנות ה-1920 וה-1930ץ ההריסות כוללות מקדשים רבים, קישוטי קיר, כתובות, ציוד צבאי וקברים.
בית הכנסת של דורא אירופוס נחשף על ידי משלחת ארכיאולוגית בראשות הארכיאולוג האמריקאי קלארק הופקינס (1895-1976) בשנת 1932. בית הכנסת של דורא אירופוס נבנה בצמוד לחומה המערבית של העיר בין המגדלים 18 ו-19 והוא השמור ביותר מבין אלה שנבנו המזרח התיכון במהלך המאות ה-2 וה -3 לספירה שהתגלו עד כה. בניין בית הכנסת כולל חצר קדמית וחדר תפילה עם קירות מכוסים ציורים המתארים אנשים ובעלי חיים, וכן מקום עבור סםרי תורה על הקיר המערבי הפונה לכיוון ירושלים. הציורים בוצעו בגרסה מקומית לסגנון וטכניקה יוונית-רומית של התקופה בתוספת השפעות סאסניות. נראה שהם נוצרו על ידי כמה אמנים שונים. ציורי בית הכנסת המקוריים נשמרים במוזיאון הלאומי של דמשק בדמשק, סוריה.
העתקים של כמה מהציורים מוצגים בגלריית בתי הכנסת ע"ש אלפרד מוזס ב-אנו - מוזיאון העם היהודי.